Ecowonen
Tuin & terrein

Tuin & terrein

Keuzes op het buitenterrein en in de tuin 

Op het terrein streven we ernaar om ecologisch en duurzaam te bouwen én te wonen. Dit doen we niet alleen door goed na te denken over de woningen zelf, maar ook door bewuste keuzes te maken voor de inrichting en het beheer van het terrein. Onze focus ligt op natuur-inclusiviteit en het bevorderen van biodiversiteit. Hieronder een overzicht van maatregelen die we nemen: 

Aanleg van een amfibieënpoel 

Een van de meest impactrijke maatregelen is de aanleg van een amfibieënpoel. Deze poel, met flauwe oevers en natuurlijke vegetatie, biedt een leefomgeving voor kikkers, salamanders en andere waterdieren en fungeert als drinkplaats voor vogels en zoogdieren. 

Inheemse en insectvriendelijke beplanting 

Er wordt uitsluitend gekozen voor beplanting die goed is voor insecten en vogels. Het gaat hierbij om inheemse soorten, met enkele uitzonderingen voor uitheemse planten die ook insectvriendelijk zijn.  

Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Het aanleggen en tot bloei laten komen van kruidenrijke groenstroken waardoor een zo groot mogelijk deel van het jaar nectar en pollen te vinden zijn. Deze stroken bieden voedsel en schuilplek voor bijen, vlinders en vogels, en dragen bij aan een kleurrijke leefomgeving. 
  • Natuurlijke afscheidingen, zoals hagen en klimplanten. 

Natuurvriendelijk beheer van het terrein 

Het beheer van ons gemeenschappelijke terrein draagt bij aan het bevorderen van biodiversiteit. Denk aan: 

  • Het laten liggen van bladeren in de tuin, wat goed is voor insecten en bodemleven en bijvoorbeeld schuilplaats biedt voor egels. 
  • Gefaseerd maaien, zodat er ononderbroken voedsel en schuilplek te vinden is voor o.a. insecten, kleinere zoogdieren en vogels. 
  • Geen gebruik van kunstmest. 

Groen in plaats van steen 

We streven naar een groen terrein met zo min mogelijk verharding. Dit zorgt niet alleen voor meer biodiversiteit, maar draagt ook bij aan het beter in de grond kunnen opvangen van een stevige regenbui en het voorkomen van verdrogen van verplanting tijdens langaanhoudende droogte.  

Zo min mogelijk verstoring door verlichting 

Om verstoring van fauna te minimaliseren, beperken we kunstmatige verlichting op het buitenterrein tot wat strikt noodzakelijk is. Daarbij gebruiken we amberkleurig licht en armaturen die licht richten waar nodig. Verlichting wordt voorzien van sensoren om onnodig gebruik te minimaliseren. 

Nestkasten en insectenhotels 

Nestkasten worden op strategische plekken geplaatst om vogels en vleermuizen een veilige broed- of slaapplek te bieden. Insectenhotels bieden onderdak aan bijen en andere nuttige insecten, wat ook weer bijdraagt aan bestuiving.  

Deze maatregelen zijn een uitwerking van onze gezamenlijke visie: een terrein dat natuur-inclusief is en waarin we streven naar een zo groot mogelijke biodiversiteit.